Nazwa Sideritis czyli „Ironwort” wywodzi się z greckiego określenia słowa żelazo – σίδηρος (SEE-thee-ros) ponieważ gojnik uznano za niezwykle pomocny środek na tzw. „rany z broni z żelaza”, czyli rany odnoszone podczas wojen. Wybitny grecki lekarz, botanik i farmakolog Pedanius Dioscorides, żyjący w czasach cesarza Nerona, doradzał picie naparu z gojnika żołnierzom powracającym z wojen jako remedium odmładzające, pozwalające na szybszą regenerację sił.
Rodzaj gojnik – Sideritis obejmuje około 100 gatunków krzewów, krzewinek, roślin zielnych wieloletnich i jednorocznych, odpornych na suszę, rozpowszechnionych głównie w Europie Południowej, Afryce Północnej i na wyspach pomiędzy Europą i Afryką. Rodzaj ten należy do rodziny wargowych (jasnotowatych) – Labiatae (=Lamiaceae).
W Polsce rzadko spotykany jest Sideritis montana L. – gojnik drobnokwiatowy
(górski), np. na Kujawach, jest to jednak gatunek obcy dla polskiej flory.
Gojnik tworzy splątane skupiska złożone zwykle z kilkunastu roślin. Jego liście wyrastają bezpośrednio z korzenia i układają się w rozetę, ze środka której wyrastają łodygi kwiatowe osiągające długość do 60 cm. Kwiaty zbierane są od czerwca do sierpnia.
Mają żółtozielony kolor, a wyglądem przypominają kłosy.
Naturalnym środowiskiem gojnika są dziewicze tereny górskie powyżej 1000 m n.p.m. tam gdzie spotkać można jeszcze rzadkie zioła z dala od ludzkiej cywilizacji i zanieczyszczeń. W zależności od miejsca występowania gojnik doczekał się różnych nazw i tak np. jest to: „herbata górska” (Mountain Tea), „herbata grecka” (Greek mountain Tea), „górskiej herbaty z Krety” (Mountain Tea Ctretan), „herbata pasterza” (Shepherd’s Tea), ponieważ greccy pasterze używali jej do robienia naparów podczas wypasu owiec wysoko w górach. Z kolei na Krecie wspólną nazwą dla wywaru z gojnika jest nazwa „malotira” (μαλοτήρα – czytaj mah-loh-TEER-rah). Nazwa ta wywodzi się z włoskiego: „mal” (dolegliwość, choroba) i „tirare” (ciągnąć, wyciągać), a więc jest to herbata „wyciągająca chorobę. Używane są takie określenia, jak „herbata olimpijska” (Olympus Tee) i „herbata parnasowa” (Parnas Tea) pochodzące od nazwę góry, gdzie rośnie. Herbatki ta najczęściej wytwarzana jest z gatunku gojnik macedoński – Sideritis scardica Griseb. i Sideritis raeseri Boiss.& Heldr. = Sideritis syriaca L. (gojnik syryjski). W krajach arabskich gojnik nazywany jest „szałwią libańską” (myramiah).
Sideritis raeseri jest wieloletnią rośliną, gatunkiem subendemicznym, którego centrum dystrybucji występuje w południowo-zachodniej części Półwyspu Bałkańskiego.Wytwarza lekko zdrewniałe łodygi, a liście są gęsto pokryte długimi włoskami jedno- i wielokomórkowymi.
Sideritis scardica (gojnik macedoński) to owłosiona bylina, endemiczna na Półwyspie Bałkańskim, opisana przez Grisebacha w 1844 roku, porastająca otwarte suche, kamieniste, wapienne zbocza, podlegające erozji.
Ziele gojnika charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, ale ma wyjątkowo smak łagodny i delikatny smak. Dobrej jakości gojnik w niczym nie przypomina zwyczajnego suszu. Jego jakość ma ogromne znaczenie dla właściwości rośliny. Musi on być on pozyskiwany w początkowym okresie kwitnienia i suszony w odpowiednich warunkach (miejscu suchym, przewiewnym, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych, w temperaturze maksymalnej 40-50°C). Po zbiorach gojnik musi być przechowywany w określonych warunkach, bez dostępu światła. Gojnik musi być suszony w całości, bo tylko wówczas roślina zachowuje swoje właściwości. I w takiej formie również zaparza się zioło, bo każda jego część – łodyga, liście, kwiaty – nadają herbacie smaku aromatu.
WŁAŚCIWOŚCI GOJNIKA
Surowce (S. raeseri, S. scardica) zawierają liczne składniki aktywne. Są to m.in.
– kwasy fenolowe,
– glikozydy fenolowe, albo glikozydy fenyletanoidowe,
– flawonoidy (np. apigenina, rutozyd),
– diterpeny (siderol, sideridiol),
– olejek eteryczny (bogaty w alfa-pinen i beta-pinen, których zawartość sięga w olejku nawet 50%, kamfor – ok. 2-13%, trans-kariofilen 2-26%, limonen). Zawartość poszczególnych składników w olejku jest zmienna, zależy od kraju pochodzenia, stanowiska, sposobu suszenia i przechowywania oraz od podgatunku.
Gojnik jest także bogatym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, sód, magnez, miedź czy kobalt.
DZIAŁANIE
W medycynie ludowej ziele obu gatunków było używane w leczeniu przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenia zatok, kaszlu, grypy, zaburzeń trawiennych, astmy oraz skąpomoczu. Jest to cenny środek moczopędny, rozkurczowy, przeciwlękowy, przeciwkaszlowy, uspokajający i przeciwzapalny. Używany jest także w przypadku chorób reumatycznych. W Bułgarii Sideritis scardica zalecane jest dodatkowo przy dusznicy bolesnej i rozedmie płuc.
Badania nad właściwościami leczniczymi Sideritis prowadzone głównie w Grecji, Turcji, Bułgarii, Albanii, Macedonii i Serbii potwierdzają tradycyjne, jak i odkrywają nowe zastosowania gojnika jako ziela o działaniu:
· przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz wzmacniającym – jest naturalnym przeciwutleniaczem.
· pomocnym w przeziębieniach, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych (stany zapalne gardła, kaszel – także do inhalacji).
· wspomagającym układ krążenia.
· wzmacniającym układ odpornościowy.
· wspomagającym organizm w pozbywaniu się nagromadzonych toksyn.
· w naturalny sposób regulującym ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz temperaturę ciała.
· pomagającym w walce ze zmęczeniem i niedokrwistością.
· pomocnym w chorobach nerek i nawracających zaburzeniach pęcherza moczowego.
· pomocnym w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego i wątroby (łagodzi problemy trawienne, takie jak zgaga, nadwrażliwość żołądka i jelit. Składniki gojnika działają przeciwzapalnie, dlatego pomagają chronić wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego i przynoszą ulgę osobom cierpiącym na wrzody).
· ze względu na działanie rozkurczowe gojnik może pomóc w walce z bólem różnego pochodzenia.
· według niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z Kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke, podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera. Naukowcy zdecydowali się przetestować to na myszach, przez 25 dni podając gryzoniom gojnik. Zauważono, że uszkodzenia mózgu cofnęły się w 80 proc. To pozwoliło badaczom wysnuć wniosek, iż regularne picie górskiej herbaty niweluje problem zaburzeń pamięci i orientacji.
· pomocnym w gojeniu ran i stanach zapalnych skóry (trądzik, strupy itp.).
· na Bałkanach gojnik nazywany jest Bułgarską Viagrą. Uważa się tam, że działa on jak afrodyzjak i może pomóc w problemach z impotencją.
SPOSÓB UŻYCIA
Specjaliści z zakresu zielarstwa i fitoterapii Bułgarii, Grecji, Macedonii, Albanii, Serbii i Turcji w większości twierdzą, że gojniki należy jak najmniej przetwarzać. Większość autorów jest przeciwna mieleniu czy ekstrakcji surowca i podawania go w postaci fix (w saszetkach po zmieleniu), w nalewkach, w postaci tabletek, czy kapsułek. Suchy ekstrakt ponoć jest mało wartościowy.
Najlepsze jest całe ziele Sideritis, wysuszone, zgięte w połowie, zapakowane w woreczek i w ten sposób wprowadzane do handlu.
Tuż przed zaparzeniem trzeba ziele pociąć albo połamać na drobniejsze kawałki.
Z tak przygotowanego ziela sporządzamy napar: 1-2 łyżeczki suszu zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy 10 minut pod przykryciem. Można też przygotować odwar: 1 łyżeczkę gojnika zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
Napój można pić zarówno na gorąco, jak i na zimno z dodatkiem cytryny lub miodu. Przestudzony ma dodatkową zaletę – doskonale gasi pragnienie.
Napar z gojnika ma żółto-zielony kolor i łagodny, ciekawy smak, który jest połączeniem zioła i przyprawy. Z tego powodu na Bałkanach gojnik wykorzystuje się nie tylko jako herbatę, lecz także jako przyprawę w kuchni.
Gojnik jest bezpieczny w użyciu. Można spożywać go codziennie. Profilaktycznie – jedną szklankę dziennie, a w stanach chorobowych – do trzech. Można go podawać nawet niemowlętom przy nieżycie układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, niepokoju, zaburzeniach snu. Natomiast zaleca się zachowanie ostrożności w przypadku kobiet w ciąży ze względu na brak badań dotyczących wpływu zioła na płód.
BIBLIOGRAFIA
Przedstawiamy pełną Agendę VI Konferencji, Targów Zielarskich i Fitoterapeutycznych, które odbędą się w dniach 21-22.09.2024 w Wiśle, w Hotelu "Stok". Serdecznie zapraszamy na kolejne wydarzenie Polsk...
Zakończyliśmy I etap "Plebiscytu na Piątkę" organizowanego przez Zespół "Zielarskich Trendów" i wydawców " Leku w Polsce". Plebiscytu dedykowanego branży zielarskiej , do którego zostały zgłoszone pr...
ZIELARSKIE TRENDY VI KONFERENCJA, TARGI ZIELARSKIE I FITOTERAPEUTYCZNE organizowane przez Polską Grupę Zielarską sp. z o.o. w dniach 21-22 września 2024 r., w HOTELU STOK**** W WIŚLE pod hasłem p...
ZIELARSKIE TRENDY VI KONFERENCJA, TARGI ZIELARSKIE I FITOTERAPEUTYCZNE organizowane przez Polską Grupę Zielarską sp. z o.o. w dniach 21-22 września 2024 r., w HOTELU STOK**** W WIŚLE pod hasłem prz...
Wiele już jest w Polsce ogłaszanych plebiscytów jakościowych wyróżniających produkty i ich producentów. Jednak ten plebiscyt jak pokazała pierwsza, zeszłoroczna edycja, jest szczególny.W ogłaszanym pr...